”Blänk av verkligheten” – nedslag i Anders Engmans fotoliv

Så här skriver Anders Engman och Inga-Britt Liljeroth till vår hemsida om sin bok ”Blänk av verkligheten”:

”Du kan ta skåpet och behålla kamerautrustningen!” Det är tidigt 1950-tal. Jag är drygt tjugo år gammal, tjänstledig på sex månader från en bildbyrå för att vikariera på Bonnierägda Kamerabild, sin tids mest prestigefyllda arbetsplats för press- och reportagefotografer. Uppdragen dit kom bland annat från koncernens framgångsrika bild- och reportagetidningar SE och Vecko-Journalen.

Fotografen jag vikarierat för återvände inte. Hans skåp och kameror blev mina. Jag blev anställd på Kamerabild.

Med Ulf Nilsson till Budapest

I oktober 1956 utbröt revolt i Ungern. SE ville snabbt ha ett team på plats. Reportern Ulf Nilson och jag sändes till Budapest. Det blev vårt första stora utlandsjobb för SE. Resan kom att påverka hela mitt yrkesliv. Bilderna fick en vid spridning i Sverige och utomlands. Jag kände att i det här yrket hörde jag hemma. Det var det här jag ville vara : pressfotograf.Den här berömda bilden tog Anders Engman under Ungern-upproret 1956

”Bangs fotograf”

Veckan efter hemkomsten från Budapest skickades jag till Egypten för att skildra Suezkrisen. Och så fortsatte det ett par åtionden framöver med uppdrag i stora delar av världen. Skildringar av krig och oroshärdar i Mellanöstern, i Vietnam, i Bangladesh men också vardagshändelser hemmavid. Årets största jordgubbe, dalahästtillverkning i Nusnäs, begivenheter i sportens och politikens värld. Reportage ofta gjorda samman med legendariska journalisten Barbro Alving. Jag blev ”Bangs fotograf”.

Arbetet innehöll så mycket. Den ständiga nyfikenheten på kommande uppdrag, spänningen, känslan av total närvaro i nuet. De tvära kasten mellan de skiftande uppdragen.och den återkommande upplevelsen av att vara i händelsernas centrum. För att inte tala om alla dessa möten med människor i när och fjärran.

Digitaliseringen ändrade fotot i grunden

Pressfotografens yrke har förändrats i grunden genom den digitala världen med alla dess fantastiska möjligheter. Men också genom tillgången till förstklassig utbildning. Detta till trots: skulle jag få chansen att leva om mitt yrkesliv, så som det var då, skulle jag inte tveka. Inte ens en tusendels sekund.
*
”Blänk av verklighet” vill skildra något av det som blev mitt yrkesliv. Ett axplock av skilda fotouppdrag hemma och utomlands. En förhoppning från min sida är att boken ska upplevas som det den vill vara: ett tidsdokument.

Inga-Britts idé

Bilderna har jag tagit, flertalet texter har jag skrivit. Resten står min fru för. Idén till boken är hennes och hon har förverkligat den. Det är Inga-Britt som letat fram bilderna och gjort urvalet. Det är hon som står för bokens upplägg och formgivning.

Anders Engman & Inga-Britt Liljeroth

Två andra bilder av Engman: en sportbild och en från Vietnamn

Boken är utgiven på Votum&Gullers förlag

Related Posts

Leave a Comment!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *