Ingrid Segerstedt Wibergs texter i ny utgåva

Omslaget till ”I tid och otid”

Nu finns en stor del av Ingrid Segerstedt Wibergs texter samlade i en utgåva som ställts samman av Anette Carlsson. ” I tid och otid” är titeln på boken, som verkligen visar att Ingrid Segerstedt Wiberg var en stridbar och orädd journalist. Så hade hon också visst påbrå.

Boken finns i handeln, men kan också beställas direkt av Anette Carlsson (anette.carlsson@yahoo.se), som själv bekostat utgivningen.

Så här presenteras boken på omslaget, vilket kanske kan vara lite svårt att läsa här ovan:

Under några intensiva veckor i mitten på 1990-talet arbetade Ingrid Segerstedt Wiberg och Anette Carlsson på Capri med att göra ett urval av Ingrids tidningsartiklar och ge ut dem i bokform. Artiklarna sträcker sig över nästan hela 1900-talet. Det blev ett stycke nutidshistoria fångad av en vetgirig journalist som aldrig lät sig stoppas. Ständigt engagerad, stridbar och orädd.

”Det ligger väl i generna” sa hon. Hennes far var den både omstridde och beundrade huvudredaktören för Göteborgs Handels- och Sjöfarts-tidning, Torgny Segerstedt. Han som var en av landets mest hårdnackade kritiker av Hitler och nazismen under andra världskriget.
Antirasism, kamp för det fria ordet, mänskliga rättigheter och demokrati blev också Ingrids drivkrafter genom livet. Detta urval visar exempel på hennes engagemang, stridslust och brist på respekt för överheten. En stark och uppfordrande röst mitt i händelsernas centrum under sju decennier.

Anette Carlsson, journalist och tv-producent. Anställd 1969-2000 på Sveriges Television som producent, reporter och programledare med inriktningen undersökande samhällsreportage, dokumentärer och debatter. År 2010 presente¬rade hon en licentiatavhandling som beskriver och granskar den snabba centraliseringen av etermedierna i Sverige.

Related Posts

Leave a Comment!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *