Med mikrofonen som livskamrat

”Med mikrofonen som livskamrat – En bok om Jörgen Cederberg och hans tid”, det är titeln på en ny bok om, ja just Jörgen Cederberg, känd från många år på Sveriges Radio.

Den 1 april 1955 klev Jörgen Cederberg in på radions redaktion på Banérgatan 46 i Stockholm. På radions underhållningsavdelning jobbade ett tiotal personer och de kallade sig för Sveriges roligaste. Där fanns Tage Danielsson, Pekka Langer och några till.

Här, långt in bland cigarettrök och skrivmaskinsknatter jobbade Jörgen som reporter. Han var det unga stjärnskottet, hade fingret med i det mesta och kallades för radions Hitchcock. Tv fanns inte. Bara denna enda radiokanal.

Jörgen Cederberg blev snabbt en publikfavorit och några år senare var han med om att starta Sommar – det program som skulle bli ett självklart val för hundratusentals lyssnare varje år. Det här är boken om en legendar som bidrog till att skapa den moderna radion. Som inte bara kunde underhålla utan också grävde djupt i arkiven med folkbildning som en ständig ledstjärna.

När vi har läst den helt färska boken (Karavan förlag), skriven av Cederbergs brorson, återkommer vi naturligtvis med en recension.

Related Posts

Leave a Comment!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *