Mötet med PO/MO i efterhand

Ola Sigvardsson (till vänster)i samtal med Torbjörn von Krogh
(Foto: Elisabeth Sandlund)

Fungerade PO/MO-Ola Sigvardsson mest som företrädare för Allmänheten eller Pressen? Varför ansåg han att Expressen borde fällas för smygtagna bilder på prinsessan Madeleine och Chris på smekmånad, medan Pressens Opinionsnämnd friade? En mer aktuell fråga – varför tycker Ola Sigvardsson att publiceringen av bilderna på Börje Salming när han var som mest sjuk borde fällas? Handlar det om hans egen dödsångest som Expressens Karin Olsson är inne på?

Många intressanta etiska frågor fick svar när tidigare PO/MO Ola Sigvardsson samtalade med Torbjörn von Krogh häromdagen i Mediehistorisk Förenings regi.

Men Ola Sigvardsson inledde med att berätta hur han som ung praktikant på Expressen 1976 bröt flagant mot de pressetiska reglerna. Ett bankrån hade begåtts, en väktare hade ingripit men skadat sig, Ola hade knappt en halvtimma kvar till deadline när han lyckats lokalisera sjukhuset han låg på. Han hade börjat skriva artikeln med lämnat utrymme för att fylla sig vad väktaren skulle säga. Ola och fotograf snabbt i väg till St Görans sjukhus, men där hade personalen bildat kedja för att hindra Expressens folk att nå väktaren.

SPRÄCKTE MUR AV SJUKSKÖTERSKOR
– Spring Ola, skrek fotografen och de sprängde genom muren av personal, hittade väktaren och hann snabbt riva av ett par bilder innan de lyftes ut efter tio sekunder. Ola hann snabbt fylla i de tomma raderna med citat från väktaren:

”Jag gjorde bara det alla hade gjort i en sådan här situation. En reflex att försöka hindra dem”. Och lite till i den stilen. Ola och fotografen överöstes sedan med beröm från ledningen för sin enorma snabbhet och yrkesskicklighet. Det fanns bara ett litet problem: Det enda väktaren hunnit säga var: ”Aj, aj, jag har så förbaskat ont i tummen”.

HUR HANTERA EN FÄLLNING?
– Jag hade klart blivit fälld om det anmälts av väktaren, en hedersregel är att man inte ska förfalska intervjuer! Förklarade Ola Sigvardsson.

Många år senare som chefredaktör och ansvarig utgivare för Östgötacorren fälldes han tre gånger. Hur hanterar man det, undrade Torbjörn von Krogh.

-Man tar genast upp det i redaktionen, diskuterar vad man kan lära sig av fällningen, man skriver om det, ändrar kanske några procedurer i jobbet. Någon gång hade vi en studiedag och etik, löd Sigvardssons svar.

ÅKLAGARE ELLER DOMARE?

Von Krogh hade studerat hur Sigvardssons föregångare i PO-ämbetet sett på sitt jobb – var de åklagare eller domare? Och åsikterna gick en del isär. Sigvardsson ansåg sig dock också har fungerat lite som medlare mellan parterna.

Men det är PO, eller numera MO, Medieombudsmannen, som i stort skriver domskälen, utvecklar tankegångar, argumenterar, medan nämnden sedan när det behövs mest har synpunkter på rätt eller fel att fälla. Och nästan alltid kom PO och PON fram till samma beslut.
.
HADE FÄLLT EXPRESSEN OM MADDE OCH CHRIS
Men Ola Sigvardsson har fortfarande en men dock liten tagg kvar i bröstet. En gång när han ville fälla, men Opinionsnämnden sedan friade. Det handlade om prinsessan Madeleine och hennes nyblivne man Chris O´Niels bröllopsresa till Seychellerna där de bodde på ett lyxhotell. Expressen hade fått korn på den hemliga resan, låg ute i en båt och tog närgångna bilder på paret i badkläder. Madeleine läste en chicklitroman och rökte, Chris halsade en öl och läste en bok om familjen Kennedy. Böcker som recenserades av kulturchef Jens Liljestrand.

-Min motivering till fällning var att de rest dit helt på egna pengar, inga skattepengar. Chris hade betalat. De ville vara ifred, det låg inget allmänintresse i det hela, ett intrång i deras privatliv, ansåg jag. Men nämnden ansåg inte att de blivit kränkta, att tidningen gjort något nedsättande.

DROTTNINGENS HAKKORSTVÄTT FRIADES
-I det här fallet tycker jag fortfarande att jag hade rätt, sa Sigvardsson.

Och berättade sen om de sammanlagt nio anmälningar hovet hade gjort, men där han och nämnden friat de flesta. Till exempel Ohlsson Wallins kända bild där drottningen skurar ett hakkors liggande på golvet medan Camilla Henemark ligger naken utsträckt på en divan med kungen och hans vänner runt omkring.. Godkänd satir.

Vilket var Sigvardssons älsklingsämne i ämbetet, undrade von Krogh.

Frågan om vad som är en offentlig person, blev svaret. Där framför allt kvällstidningarna tycker att gränsen är för snävt satt.

TVÅ SORTERS OFFENTLIGHET MED OLIKA SKYDD
Det finns två kategorier av offentliga personer: politiker, höga tjänstemän, jurister, militärer – folk som kan påverka oss och som man kan utkräva ansvar av. De måste acceptera att bli ibland bli hårt åtgångna. Den andra kategorin är skådespelare, fotbollsspelare, olika sorters kändisar, folk som man inte kan utkräva något ansvar av – därmed bör de också ha ett större skydd, ansåg Ola Sigvardsson.

Torbjörn von Krogh hade lyssnat på tidningen Journalistens podd där Ola framträder även efter att han slutat och sagt att han tyckte att bland andra Expressen borde fällas för bilderna på svårt ALS-sjuke Börje Salming. Något som tidningens Karin Olsson vände sig mot i en annan podd – Expressens egen – och sagt att det mest handlar om Ola Sigvardssons dödsångest och manlighet.

-Anmärkningsvärt att hon inte tar upp sakfrågan, utan ger sig på min karaktär, blev Sigvardssons svar under mötet. Men kom sen in på att framför allt kvällstidningarna har svårt att finna sig i att det finns en instans som bestämmer var de etiska gränserna går.

RAK LINJE FRÅN PETRINI TILL OLSSON
-Det går en rak linje ända från Expressens Olle Petrini till Karin Olsson där Petrini på sin tid var rasande över att PO/PON drog de här gränserna. Var de går borde tidningarna få avgöra själva.

-Jo, även på Ivar Harries tid hade Expressen en aura över sig som klassens stygge gosse. Harrie pratade om ”Mörkläggningsnämnden”, berättade Torbjörn von Krogh.

Men det är inte riktigt därför PON numera har beteckningen MEN, Mediernas Etiska Nämnd. Precis som Svensk Presshistorisk Förening numera heter Svensk Mediehistorisk Förening visar det att det finns många flera medier än pressen.

Och det kanske är det största problemet för framtidens MO/MEN – att de flesta digitala medierna inte finns med i systemet. En hel del har förvisso anslutit sig frivilligt, men det gäller att se till att alla aktörer på nätet kan inlemmas i systemet – hur detta nu ska gå till.

-Det måste finnas en väg att lösa detta, betonade Ola Sigvardsson.

MEST SKAKANDE FALLET STÅR AFTONBLADET FÖR

Hans mest skakande fall då under de tio år han varit PO/MO?

-Rubriken ”Han förgör människor”, Aftonbladets artikel/artiklar om Benny Fredriksson, där det bara fanns anonyma källor i ett upprop som ville bli av med Fredriksson. Men där det mesta visade sig var helt felaktiga, ogrundade påståenden.

Allt om det här etiska haveriet och mängder av andra intressanta fall kan du läsa mer utförligt om i Ola Sigvardsson spännande, välskrivna bok ”Äventyr i etikbranschen”. Rekommenderas!

Åke Pettersson

HÄR kan du se en inspelning från mötet.

Related Posts

Leave a Comment!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *