Korset, svärdet och tryckfriheten: Nils Funcke om hädelser i mediehistorien

Hädelser i medierna – en tillbakablick. Välkommen till ett seminarium om yttrandefrihet och blasfemilagstiftning, ett minst sagt aktuellt och (koran)brännande ämne med tanke på alla koranbränningar som skett den senaste tiden. Debatten om hur man ska handha och se på dessa har varit het.

Nils Funcke, journalist och yttrande- och tryckfrihetsexpert, ger bakgrund till och exempel på uppmärksammade rättsprocesser kring blasfemi under 1900-talet.

År 2009–2012 var Nils Funcke sekreterare i den parlamentariska Yttrandefrihetskommittén.

Tid: torsdag 2 november kl 18.30 Plats: Per Albin-rummet i ABF-huset, Sveavägen 41 i Stockholm  Arrangemangetsänds via zoom. Tyvärr bara ljudet av upphovsrättsliga skäl. Du hittar länken HÄR!

Här lite kort från Wikipedia om just hädelser:

Hädelse eller blasfemi innebär att en person genom ord eller handlingar kränker något som anses heligt. I första hand brukar det handla om att uttrycka sig nedvärderande, föraktande, hånande eller förlöjligande om någon religions gud, men även att uttrycka förakt för religionens företrädare.

I Sverige upphävdes lagen om hädelse 1970, med hänvisning till att ett särskilt skydd av religionsfriheten  inte motiverade inskränkningar i yttrandefrihetsgrundlagen eller tryckfrihetsförordningen.  Satirikerna Nils Eklund, Lasse O´Månsson och Carl-Uno Sjöblom blev därmed de sista, som 1963 dömdes efter ett inslag i Sverige Radio.  De ansågs ha vanhelgat nattvardens helighet ”Brott mot trosfriden”. 

Related Posts

Leave a Comment!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *