Och unik fotoutställning om kriget i Ukraina

Foto: Emre Olgun

Redan i somras öppnade Riksarkivet och Kungliga biblioteket en gemensam unik fotoutställning som skildrar kriget i Ukraina.
Utställningen kan ses i Riksarkivets lokaler i Stockholm året ut.

Fotoutställningen ”Krig: fotodokumentation från Kievs norra förorter den 5 till den 16 april 2022” skildrar hur det såg ut när de ryska trupperna just dragit sig tillbaka.

Fotografierna togs under det arbete med insamling och dokumentation som genomfördes av museet Museum of the History of Ukraine in the Second World War, under ledning av generaldirektören Yurii Savchuk. I den stora mängden bilder framträder mönster, inte bara av förstörelsen utan också av människors förmåga att ta tillbaka och ställa till rätta.

Många av de miljöer som kan ses på fotografierna finns inte längre, de är städade, rensade och återtagna. När kriget är över finns bilderna kvar som bevis och som stöd för minnet för dem som varit med. De är också en utgångspunkt för museets arbete med att förmedla historien för kommande generationer.

Arbetet med att göra ett urval av fotografierna och skapa en utställning har skett i ett nära samarbete mellan Riksarkivet och Kungliga biblioteket.

Riksarkivarien Karin Åström Iko och riksbibliotekarie Karin Grönvall kommenterar:

– För oss är det här en viktig utställning, som visar vårt stöd för Ukraina. Vi vill också belysa den betydelse som arkiv, bibliotek och museer har för kulturarv och demokrati, genom att bevara material som tillgängliggörs över tid.

I anslutning till fotoutställningen visar Riksarkivet handlingar från arkiven med koppling till Ukraina, bland annat Filip Orliks konstitution från 1710.

Plats: Riksarkivet, Fyrverkarbacken 13, Stockholm
Tid: 31 maj- året ut!
Öppettider för Riksarkivet i Stockholm

Läs också Kungliga biblioteket blogg som handlar om Sveriges och Ukrainas gemensamma historia, och material med ukrainsk koppling i bibliotekets samlingar:

Länk till KB:s blogg

Related Posts

Leave a Comment!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *