Ola Sigvardsson om Äventyr i etikbranschen

Ola Sigvardsson
(Foto: Mikael Lundberg)

Hur mycket ska en offentlig person behöva tåla i medierna? Under de tio år då Ola Sigvardsson var pressombudsman, PO, var det en av medieetikens mest centrala frågor.

Det mediala landskapet gick igenom en stor omvandling: tidningarna digitaliserades, de sociala medierna slog igenom – så kom metoo och förtalslagstiftningen hamnade i fokus för den medieetiska debatten. Det värsta övertrampet var Aftonbladets uthängning av Kulturhuset Stadsteaterns chef Benny Fredriksson, anser vår styrelsemedlem Ola Sigvardsson.

I Äventyr i etikbranschen (Fri tankes förlag) berättar han om den unika ordning för pressfrihet och medieetik som vi har i Sverige. Bakgrunden är hans egen journalistiska och publicistiska erfarenhet. Exemplen är normbildande: kungahuset, Anna Lindh, Mikael Persbrandt, Benny Fredriksson, Martin Timell, Cissi Wallin och många fler.

Hur står sig det medieetiska systemet idag? Bör domstolarna ta över? Och blev det egentligen bättre när PO blev Allmänhetens Medieombudsman?

De är bland de frågor vi får svar på i denna mycket intressanta och välskrivna bok.

Aftonbladets artiklar om teaterchefen fälldes av PO och Pressens Opinionsnämnds för grovt brott mot publicistisk sed, vilket är ytterst ovanligt, skriver Sigvardsson:

”I det fallet krävdes bara en kritisk genomläsning för att det skulle bli uppenbart att beläggen var svaga och att det journalistiska fotarbetet inte blivit gjort. Påståendena som tidningen gjorde kunde vara sanna, men de var inte kontrollerade på det sätt som gedigen journalistik kräver. Ur medieetiskt perspektiv fanns det emellertid en brist som var än värre: Det fanns inga kommentarer från Benny Fredriksson.”

Fredriksson tog som bekant sitt liv några månader efter publiceringen. Sigvardssons slutar sitt kapitel om det här fallet så här:

”Efter kalabaliken runt publiceringarna, efter tragedin och utredningarna som gjordes, kan jag bara konstatera att ärendet saknar motstycke under mina år som PO/MO. Kombinationen av bristfällig journalistik och brutalitet skakade om mig som inget annat fall.”

Här kan du läsa ett utsnitt ur boken! Närmare bestämt förordet:

Related Posts

Leave a Comment!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *