Om vårens evenemang i första medlemsbrevet

SEGERSTEDTS NÄRMASTE MAN
I det första seminariet tisdagen den 2 april, som hålls i Torgny Segerstedtsalen i Vasaparken, Göteborgs universitet, deltar Tora Byström – universitetslektor från Umeå universitet – som skriver om Knut Petersson och Torgny Segerstedt i vår kommande Mediehistorisk årsbok 2019.

Tora Byström och Knut Petersson

Knut Petersson – Segerstedts närmaste, men ganska okända, man – var bland mycket annat ordförande i Publicistklubben 1942-44 och engagerade sig i frågor kring offentlighetsprincipen och följderna av 1940 års lag om särskilda tvångsmedel i krig eller krigsfara.

Dessutom medverkar två för Mediehistorisk förening välkända namn: Pär Arne Jigenius, tidigare chefredaktör på Göteborgs-Posten och medieprofessor Lars-Åke Engblom. Ett spännande seminarium utlovas!

Arne König och Kristina Lundgren är (tillsammans med Birgitta Ney) med i samtalet om Journalister i litteraturen. Sedan hör vi Ellinor Mellander (längst till höger) om Hilda Sachs.

JOURNALISTER I LITTERATUREN OCH HILDA SACHS
”Journalister i litteraturen”-seminariet hålls onsdagen den 10 april kl 17.30 i Studio 5 i Radiohuset i Stockholm. Det påminner om det som hölls i Lund för ett år sedan, fast med några andra medverkande.

Arne König som i många, många år samlat romaner och deckare med journalister som huvudpersoner är med. Och kompletteras av medieforskarna med mera Kristina Lundgren och Birgitta Ney, som vet mycket om hur journalister skildrats i litteraturen genom århundradena, inte minst av kvinnliga författare.

Dessutom kommer Ellinor Melander till Studio 5 och berättar om sin bok om journalisten Hilda Sachs.

Samtalet leds av Åke Pettersson.

Läs mer om boken om Hilda Sachs här:

ÅRSMÖTE OCH REDAKTIONELL TRANSPARENS
Årsmötet hålls också i Studio 5 i Radiohuset i Stockholm. Närmare bestämt tisdagen den 14 maj kl 17.30. Det följs direkt svett seminarium om ”Redaktionell transparens i historisk belysning – nedslag 1880-tal, 1949 och 2007”, vilket också är temat för den då färska Mediehistorisk Årsbok 2019. Redaktören Torbjörn von Krogh och en del av årsbokens skribenter medverkar.

Related Posts

Leave a Comment!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *