”Tidningsliv” – spännande mediehistoria

Monika Tunbäck-Hansson (FOTO:Lisa Thanner)

”Tidningsliv” – intressant intervjuserie om GP:s utveckling

I en serie intervjuer med tio kvinnor som var tidiga på den förr så mansdominerade arbetsplatsen Göteborgs-Posten – kvinnor som förblev GP trogna i hela sitt yrkesliv – visas hur tidningen och samhället förändras. Ett stycke mycket intressant mediehistoria!

Det är Hanna Tornbrant och Maria Domellöf-Wik, själva på journalister på GP i över 20 år, som står bakom serien tillsammans med fotograferna Lisa Thanner och Nicklas Elmrin. Den har pågått under hösten och vintern och blir så småningom förhoppningsvis en bok.

-Vi upptäckte under resans gång hur deras berättelser på olika sätt beskriver en tidning i förändring, men också en stad i förändring och ett land i förändring, säger Tornbrant och Domellöf-Wik.

-Det var superintressant och roligt att höra de tidigare kollegorna berätta.

 

TILLGÅNG TILL EN AV ARTIKLARNA

I de sex artiklarna som hittills publicerats intervjuas Ingrid Wirsin, Birgitta Brandberg, Catarina Testart, Monika Tunbäck-Hansson, Britt-Marie Mattsson och Berit Bergendahl. 

Artiklarna ligger tyvärr bakom en betalvägg för oss som inte prenumererar på tidningen, men vi har ändå lyckats få tillgång till en av artiklarna – nämligen intervjun med Monika Tunbäck-Hansson, 84 år,  som banade väg för kvinnorna på GP och som faktiskt fortfarande skriver i tidningen, recenserar film och böcker.

 

ANDRA KVINNLIGA REDAKTIONSCHEFEN I SVERIGE 

”Lilla flickan” kallades Tunbäck-Hansson farbroderligt när hon som andra kvinna blev fast anställd på GP 1957 ( första kvinnan var Majvor Snare 1941). Och ”Lilla flickan” hann arbeta på de flesta redaktionerna på tidningen innan hon blev ”Stor flicka”,  redaktionschef på GP 1981. Detta under starka protester från konservativt håll på bladet. Något som chefredaktör Lars Hjörne noterade, men inte brydde sig om. Därmed fanns det två blev kvinnliga redaktionschefer i Sverige. Den andra var Christina Jutterström.

 

GAV FILMEN RÄTTMÄTIG PLATS

Bland det hon tycker är allra roligast så här efter sina nu över 60 år på tidningen var att hon gav filmen sin rättmätiga plats i GP:s spalter.

Men läs gärna hela intervjun med Monika Tunbäck-Hansson, som du hittar HÄR!

Related Posts

Leave a Comment!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *