Tidningsstaden Vimmerby – återblick på guldålder. Och debatt om lokal journalistik

Tidningsstaden Vimmerby – utställning med återblick på en guldålder. Och debatt om den lokala journalistikens situation och framtid.

På lördag den 18 september kl. 12.00 öppnas en retrospektiv utställning ”Sex redaktioner för sjutusen själar” på Vimmerby Stadsmuseum. Den ser tillbaka på en tid då så många som sex dagstidningar tävlade om medieutrymmet och under två årtionden gjorde Vimmerby till Sveriges sannolikt tidningstätaste stad.

Som en kommentar och bidrag till ett allt mer angeläget meningsutbyte om lokal journalistik, fria medier och public service streamas en efterföljande paneldebatt – start kl. 15.00 – som tar upp frågor som knyter an till den lokala nyhetsjournalistikens villkor och framtid, liksom dess betydelse för det lokala samhällsklimatet och demokratin. Som debattdeltagare deltar  en allsidig och kunskapsrik mix av mediefolk, experter och forskare:

Se debatten via Youtube genom att klicka här!

Bakom utställningen och paneldebatten står
Projektgruppen Tidningsstaden
I samarbete med Svensk Mediehistorisk förening och Tidningsutgivarna
(Telefon: 0733-476 476 eller 0739-634 064)

Paneldebatten, Mässhallen Vimmerby, 18 september kl. 15.00
Moderator: Lars Engqvist, integrationsminister, kommun- och bostadsminister, socialminister, vice statsminister, kommunalråd i Malmö, journalist, chefredaktör för Östra Småland och Arbetet, vd Svenska filminstitutet, landshövding i Jönköping, ordförande Statens kulturråd, styrelseordförande Sveriges Television m.m.
Inledare: Tobias Lindberg, forskare vid Göteborgs universitet med inriktning mot svensk och nordisk medieutveckling. Tidigare analyschef vid TU, Tidningsutgivarna.
Panelen
Elisabeth Sandlund, journalist, författare, föreläsare. Tidigare ekonomireporter på Svenska Dagbladet i 28 år, chefredaktör för tidningen Dagen.
Anders Enström, chefredaktör/ansvarig utgivare Barometern/OT, styrelseledamot TU, Tidningsutgivarna.
Jesper Ericsson, kanalchef SR Kalmar.
Tomas Lundström, redaktionschef SVT Småland.
Anna-Karin Thorstensson, Publicistklubben Östra, redaktionschef SVT Öst.
Thomas Mattsson, journalist, tidigare chefredaktör och ansvarig utgivare för Expressen. Sedan 2019 Senior Advisor på Bonnier News, ordförande för publicistorganisationen Utgivarna, styrelseledamot TU, Tidningsutgivarna.
Jakob Carlsson, grundare och vd för nättidningen Dagens Vimmerby.
Daniel Söderqvist, chefredaktör och ansvarig utgivare, Vimmerby Tidning.
Jonas Ohlsson, professor och föreståndare för Nordicom, avdelningen för medieforskningen vid Göteborgs Universitet, Huvudredaktör för Nordicoms vetenskapliga publikationer.

Related Posts

Leave a Comment!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *