Tora Garm-Fex – I Bolsjevismens Petrograd

Den 8 mars i år invigdes Svenskt Kvinnobiografiskt lexikon (SKBL) där kunskap om 1000 svenska kvinnor presenteras. Där finns berättelser om kvinnliga pionjärer inom journalistiken och i många olika yrken. På www.skbl.se kan du botanisera bland namn, organisationer, orter med mera och finna bland andra rösträttskvinnor, uppfinnare, läkare och många journalister.
Tora Garm-Fex (1890-1973) är en av många intressanta kvinnor som blev ett namn att räkna med i journalistiken när hon i februari 1918 reste till Petrograd och rapporterade för Dagens Nyheter. Hon samlade sina intryck och reportage i boken I Bolsjevismens Petrograd som kom ut 1918 och där visar hon prov på både initiativkraft och berättarglädje. Läs mer om henne i SKBL eller på engelska wikipedia https://en.wikipedia.org/wiki/Tora_Garm-Fex.
Vi är glada att här kunna presentera boken inskannad som pdf – klicka bara på namnet Tora fix nedan så finner du boken. Vi publicerar den efter att ett barnbarn till Tora Gram-Fex har skickat den till oss för att väcka intresse för en nästan bortglömd skribent i svensk presshistoria.
Tora fix

Related Posts

Leave a Comment!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *