Förr fanns det ett tidningsmuseum i Sverige och ett allt fylligare tidningsarkiv i Riksarkivet. Men sedan tio år har ingen huvudansvaret för Pressarkivet. Därför fyller Ellinor Melanders nya bok ”Bland tidningsmakare, pennskaft, politiker och konstnärer” med underrubriken ”Sveriges Pressarkiv – en biografisk guldgruva”en omistlig funktion - i sig en mediehistorisk guldgruva.
Det är vår styrelsemedlem Elin Gardeström, lektor vid Södertörns högskola, som
skrivit boken ”Reklam och propaganda under svenskt 1930-tal”. På 30-talet var reklam ett nytt fenomen, som skulle tjäna samhället och bygga framtiden. Men hur blev det?
Författaren, konstnären, kompositören Evert Taube (1890-1976) medverkade i Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning i mer än ett halvt sekel. En ny bok från Bokome Förlag berättar om hans tidningsgärning.
Välkommen att besöka Svensk Presshistorisk Förening i monter B07:80 på Bokmässan i Göteborg 28/9-1/10! Föredrag om "Journalister, frihet och demokrati i presshistorien" och "Emanuel Björck, en stridbar publicist".
En ny bok av Jan Berggren liksom en utställning på Grafiska museet på Fredriksdal uppmärksammar bl.a. olika aspekter av tidningen Helsingborgs Nyheters 150-åriga historia.
Frilansskribenten Pierre Guillys nya bok om krigspropagandans metoder genom seklerna ger läsaren ett bra redskap för att lättare genomskåda retoriken kring såväl historiska och pågående som framtida krig.
KB meddelar i en pressrelease att över en miljon tidningssidor från svensk press före 1901 nu är tillgängliga och fria att ladda ned via bibliotekets söktjänst.
Förra årets firande av tryckfrihetsjubileet övergår i ett 70-årsfirande av Svensk presshistorisk förening, som har sitt ursprung i bildandet av Föreningen Sveriges tidningsmuseum 1947.
Två tämligen nya böcker med presshistorisk anknytning väntar på att läsas - Torbjörn von Kroghs Medieetik och Jan Thorssons biografi över F.V. Thorsson, finansminister och medgrundare av tidningen Aurora.
Den 23 november utkommer Rolf Janssons nya bok om Sophie Janson (1874-1981), den banbrytande fotografen som verkade under mer än ett halvt sekel och efterlämnade omkring 50.000 unika bilder.
Förra helgen hölls De Svenska Historiedagarna i Karlskrona. Kristina Lundgren och Lars-Åke Engblom från Svensk Presshistorisk Förening fanns bland föredragshållarna.