Faktasin – svensk science fiction-historia

Journalisten och författaren Bertil Falk, 87, är ständigt på hugget. Nu med band två av FAKTASIN : Den svenska science fiction-litteraturens historia, som sträcker sig från andra världskriget till och med 1960-talet.

Den svenska science fiction-litteraturens och tidningarnas historia är ett till största delen ett outforskat fält. Föregångare som Sam J. Lundwall och Jerry Määttä har gjort betydande insatser, men detta är den första stora genomgången av hela historien från 1600-talet fram till början av millenniet. En historik som också tjänar som lexikon.

Andra bandet av tre behandlar perioden från 1940- till och med 1960-talet. En period av enorm teknisk och social utveckling — till det bättre och sämre — som återspeglas i litteraturen. Dystopierna och utopierna är många, tekniska drömmar blandas med tekniska mardrömmar.

JULES VERNE-MAGASINET
Under brinnande världskrig fick svenskar möjlighet att hoppas på en bättre framtid genom starten av Jules Verne-Magasinet, som formade en hel generation av svenska sf-författare med Sture Lönnerstrand och Dénis Lindbohm i spetsen.

Totalitarism och katastrofala krig fick Karin Boye att skriva Kallocain och Harry Martinson att dikta Aniara. Och med Sputnik och månfärderna ändrades synen på genren. Det som tidigare hade betraktats som verklighetsfrånvända drömmar närmade sig nu verkligheten. En insikt som förmedlades till svenska folket av ”rymdjournalisten” Eugen Semitjov, som också var sf-författare och serietecknare.

EN LEVANDE LEGEND
Det skriver Bertil Falk i sitt senaste storverk. Själv är han en levande legend inom svensk fantastik.

Det var han som 1969 återupplivade Jules Verne-Magasinet (fast på bilden bilden härintill från sommaren 1943 håller Bertil bara Jules Verne-Magasinet i handen). Några år senare övertogs utgivandet av magasinet av Sam J. Lundwall.

Falk debuterade som författare redan 1946 i Stockholms-Tidningen med sf-novellen ”Tripp i rymden”. Som journalist arbetade han bland annat länge på Kvällsposten och på TV3:s nyhetsredaktion i London. Under en period var han redaktör för Dust-Magazine. År 2016 rönte han stor uppmärksamhet i Indien genom sin bok Feroze — the Forgotten Gandhi.

 

UR RECENSIONER:
Bibliotekstjänst ger Faktasin högsta betyg (5 av 5) och skriver: ”Precis som första delen, även den utgiven 2020, är boken både ambitiös, välskriven samt känns heltäckande. Ett måste för alla fantaster av fantastik!” — Daniel Gustavsson i BTJ-häftet nr 19, 2020

Related Posts

Leave a Comment!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *