Seminarium den 14 maj: Vill medierna ha insyn?

Vill medierna ha insyn?  Seminarium 14 maj i Stockholm

Redaktionell transparens utifrån tre historiska exempel

 

Ökad transparens anges allt oftare som en åtgärd för att öka mediernas förtroende hos allmänheten. Gillar medierna insyn? Hur har det sett ut i historien?

Dessa frågor diskuteras på ett seminarium i Studio Fem i Radiohuset på Gärdet i Stockholm tisdag 14 maj 17:30–18:45.

 

Tre exempel, tre århundraden

Seminariet utgår från ett temablock i nya Mediehistorisk årsbok 2019 som innehåller tre nedslag på temat redaktionell transparens.

  • Medieforskaren Erik Edoff beskriver hur Stockholmskorrespondenter för landsortspressen och boulevardredaktörer i Stockholm gärna använde öppenhet som vapen i sin jakt på uppmärksamhet och nyheter på 1880-talet.
  • Årsbokens redaktör Torbjörn von Krogh lyfter fram en sällsynt och kritisk artikel i Expressen där tidningens kriminalreporter Gösta Wernlöf skildrade hur rykten uppstod och spreds vidare i pressen i samband med ett uppmärksammat mord i Dalarna 1949.
  • Tove Hanell, tidigare reporter på Sveriges Television, berättar för första gången om egna och andras erfarenheter av hur nyhetsprogrammet Aktuellt lyfte på förlåten i det experimentella projektet Öppen redaktion 2007–2009.

Skribenterna presenterar sina artiklar på seminariet den 14 maj. Dessutom medverkar Anna Hedenmo, som var programledare på Aktuellt under tiden för Öppen redaktion och Publicistklubbens ordförande 2017–2019. Moderator är medieforskaren Birgitta Ney.

 

Välkomna!

Alla är välkomna och det är fri entré, men skicka en anmälan om närvaro till irma.lundgren@gmail.com.

Efter en kort paus följs seminariet av Svensk Mediehistorisk Förenings årsmöte. Se dagordningen i det senaste nyhetsbrevet här intill!

 


Öppen redaktion var ett pionjärexperiment på SVT från hösten 2007 till våren 2009. Skärmdumpen från redaktionens sajt är daterad 20 november 2007.

 

Related Posts

Leave a Comment!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *