Sophie Sager-bok med fina recensioner

Karin Milles Foto:Sara Mac Key

Vi gratulerar vår styrelsemedlem Karin Milles till de väldigt uppskattande recensionerna hennes nya bok om Sophie Sager rönt. Stort beröm överallt för ”Jag måste, när ingen annan vill – kvinnorättskämpen Sophie Sager”, som kom ut för ett tag sen.

Sager blev berömd för det Sagerska målet 1848, i vilket hon försvarade sig själv i rätten efter att han anmält ett våldtäktförsök. Ett av de första målen i Sverige där en kvinna väckt åtal för våldtäkt.

Hon var misshandelsoffret som blev kvinnorättskämpe, sömmerskan som blev författare, kvin­nan på barrikaden som blev husmodern i Brooklyn.

Men som pionjär blev hon både hånad och utskrattad. Efter några år emigrerade hon till Brooklyn i USA där hon fortsatte sin kvinnopolitiska kamp. När hon dog 1901, 75 år gammal, hade hon nästan blivit lika ökänd i sin nya hemstad som i sin gamla.

Biografin tar ett helhetsgrepp om Sophie Sagers liv. Det finns många frågor att besvara: Varifrån kom hennes engagemang för kvinnosaken? Var hon så galen som tidningarna påstod? Och ligger det någon sanning i ryktet att hon födde ett barn i lönn­dom?

Här utdrag ur några recensioner:

Karin Milles berättar svängigt och underhållande, någonstans mellan välresearchad sakprosa och gestaltad skönlitteratur. Förhören i rättssalen blir en thriller där vittnena framställer Sager som en gränslös toka.
Karin Milles text är en virvel. Jag tänker mig att Sager var just så: Rörligt och rastlöst verksam. Där arkiven gapar timmar viskar Milles frågor i hennes öra, och reser till de platser där Sohpie bodde eller talade. Från Byarum till Brooklyn.
Anneli Jordahl, Sydsvenskan.

”Det Sagerska målet” är avstamp och utgångspunkt för det porträtt som Karin Milles tecknar levande och personligt, med hjälp av historiska källor och en nypa fantasi.”
Jenny Aschenbrenner, Svenska Dagbladet.

Sällan får man lov att läsa en så vederkvickande biografi som Karin Milles om 1800-talsfeministen Sophie Sager Utan att kompromissa med lödigheten och substansen förmår Milles med fin litterär känslighet skriva fram ett liv som känns levande och som i dagens metoo-klimat är alltför välbekant.
Fedja Wierød Borcak, Smålandsposten

Karin Milles upplyser läsaren med viktiga fakta som inte varit välkända tidigare, och hon gör det på ett språk som rinner och sprudlar. Jag vänder bokens sidor så fort jag kan för jag vill hela tiden veta mera.
Yvonne Gröning, Dala-Demokraten

Karin Milles har skrivit en biografi som är både personlig och byggd på ordentligt grävande i arkiv och tidningsartiklar från tiden, och lyckats med en framställning av Sagers personlighet och miljö.
Arbetaren

Det är sällan jag läser en biografi och blir så uppfylld av atmosfär, dofter, tidsanda, intressemotsättningar och dramaturgisk fulländning.
Jan-Ewert Strömbäck, Miljömagasinet

Milles berättar engagerat och levande, i tydlig sympati med sin huvudperson.
Norrländska Socialdemokraten

Jag måste, när ingen annan vill är ändå välskriven och intressant och den väcker nyfikenhet på denna stridbara föregångskvinna.
BTJ

Related Posts

Leave a Comment!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *