Göteborgs mediehistoria livesänds

Göteborgs mediehistoria är just nu föremål för vad som verkar vara ovanligt mycket uppmärksamhet. Tre aktuella böcker kan betraktas som tydliga tecken på det. De presenteras den 3 maj under en livesänd samtalskväll av Svensk Mediehistorisk Förening och Publicistklubbens västra krets.

Två av dem kom redan förra året. En om radio och TV i Göteborg under hundra år (1920-2020), En himla massa program av medieforskaren Lars-Åke Engblomoch en om Göteborgspressen under samma period, Många tidningar var det av ekonomihistorikern Sverker Jonsson. I båda böckerna skildras den starka centralisering som präglat mediebranschen och de konsekvenser den medfört för Göteborg.

Den tredje boken, Tidningsliv i Göteborg av GP-journalisterna Hanna Tornbrant och Maria Domellöf-Wik, släpps inom kort. Den består av intervjuer med tio kvinnor som tidigt anställdes på den mansdominerade Göteborgs-Posten – de flesta på redaktionen – och som sedan förblev tidningen trogna.

Alla författarna medverkar vid seminariet som måndagen den 3 maj klockan 18 sänds från Litteraturhuset i Göteborg. Det blir två samtal, som båda leds av Lena Kvist, kulturchef på Borås Tidning och ordförande i PK Västra – ett med Lars-Åke Engblom och Sverker Jonsson och ett med Hanna Tornbrant och Maria Domellöf-Wik.

PROGRAM

18.00 Tidningsliv i Göteborg
Hanna Tornbrant och Maria Domellöf-Wik
Frågestund

18.30 En himla massa programMånga tidningar var det
Lars-Åke Engblom och Sverker Jonsson
Frågestund

19.15 Avslutning

Länk till sändningen hittar du här!

Related Posts

Leave a Comment!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *