100-åriga TT:s bilder nu på Fotografiska

NEWS FLASH på Fotografiska – ETT SEKEL AV NYHETER, I SAMARBETE MED TT NYHETSBYRÅ

11 sep 2001, New York. Foto: Stan Honda/AFP/TT

Från kvinnlig rösträtt till kungabröllop. Från månlandningar till börskrascher. Och från förödande naturkatastrofer och krig – till revolutionerande uppfinningar och samhällsreformer. Den nya utställningen News Flash på Fotografiska i Stockholm – ”Ett sekel av nyheter” tar med oss på en tidsresa genom nyhetsbyrån TT:s enorma bildarkiv från år 1921 till i dag.

När TT:s nyhetsflash ljuder över redaktionerna vet journalisterna att något stort har hänt, och de får släppa allt annat för att snabbt få ut nyheten i sina egna medier. I 100 år har nyhetsbyrån nu levererat snabba nyheter till medier över hela Sverige, och världen – med fotografer som har fångat otaliga historiska ögonblick. Med unik tillgång till TT Nyhetsbyråns enorma bildarkiv kan nu Fotografiska för första gången visa nyhetsbilder från nyhetsbyråns grundande år 1921 och fram till i dag i utställningen News Flash – Ett sekel av nyheter.

Som vi berättat tidigare fyllde TT 100 år i fjol , men pandemin satte stopp för den planerade utställningen.

ÖVER 100 MILJONER BILDER
I TT Nyhetsbyråns bildarkiv finns i dag över 100 miljoner stillbilder: från de allra första glasplåtarna till papperskopior och negativ, tidningar och grafiskt material.

Utställningen visar mer än 300 bilder på århundradets mest uppmärksammade händelser. Historiska händelser som finns förevigade är bland andra kampen för kvinnlig rösträtt, och andra världskriget, månlandningar, idrottsbragder, naturkatastrofer och revolutionerande uppfinningar.

Utställningen pågår från 21 oktober 2022 till 12 februari 2023 på Fotografiska Stockholm.

Related Posts

Leave a Comment!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *