30 års journalistutbildning i Lund, fast i Malmö

Stefan Theander, Mia-Marie Hammarlin och Andreas Mattsson

Det kom att handla en hel del om lokaler när Journalistutbildningen vid Lunds universitet tillsammans med Mediehistorisk Förening uppmärksammade att utbildningen fyller 30 år. Detta vid seminariet i utbildningens lokaler sedan snart ett år – i Malmö… Närmare bestämt i Media Evolution Citys hus nära Dockan i Västra hamnen.

-Utbildningen har dessutom tidigare verkligen flyttat runt i Lund, innan den hamnade här. Men nu har vi hamnat rätt, tyckte utbildningens ansvarige, Andreas Mattsson. Och fick medhåll av Stefan Theander, som höll i trådarna i många år.

-I sex år höll vi till i Akuten i Lund till och med, innan vi hamnade på SOL, Språk- och Litteraturcentrum. Omtalad där var korridoren med tvenne toaletter som snabbt fick namnet Gazaremsan. Och det var också ett mycket omstritt område, skämtade Theander.

Nu handlade samtalet, vari också utbildaren, etnologen med mera Mia-Marie Hammarlin deltog, förvisso också om journalistik. Och alla tre höll med om att utbildningen nu hamnat rätt, nära flera medier – inte minst vägg i vägg med Sveriges Television i Malmö.

STARTADE PÅ PRESSVETENSKAPEN
I Lund startade annars det hela med sexton elever som en påbyggnadsutbildning, detta i direkt koppling till dåvarande Pressvetenskapen, som hörde till Litteraturvetenskapliga institutionen.

Råkade själv leda ett samtal under invigningen mellan de då ärrade chefredaktörerna Bo Strömstedt, Expressen och Gunnar Fredriksson, Aftonbladet tillsammans med bland andra medieprofessorn Gunilla Jarlbro, minns jag.

Utbildningens inriktning var definitivt riktad mot pressen i första hand. Men Lund råkar ju vara den största stad i Sverige som aldrig ens haft en egen dagstidning (Ok, Lund Dagblad för länge, länge, länge sedan), så något massmedium fanns inte inom räckhåll. Däremot resten av universitet, som utbildare och elever naturligtvis hade stort idéutbyte med och glädje av.

BÅDE TEORI OCHG PRAKTIK
Bland de viktigaste utbildarna från starten var pressvetaren med mera Ingemar Oscarsson. Han skulle varit med på seminariet, men råkade ut för en cykelolycka dagarna före. Han hälsade dock så mycket till de kring 25 som lyssnade. (HÄR! i stället en länk till en fullmatad festskrift som gavs ut till Oscarssons 65-årsdag med mycket intressant om medier och mediehistoria)

Ett annat viktigt namn i början var journalisten och pressvetaren Gunilla Lundström, som dessutom senare länge satt i Mediehistorisk Förenings styrelse.

Utbildningen har alla 30 åren handlat om både teori och praktik – om journalistisk etik, researchmetoder, att skriva och göra reportage. Men en stor omställning för utbildningen kom med webben/nätet, digitaliseringen som förändrat mycket av mediernas behov. Och den delen har programansvarige Andreas Mattsson utvecklat mycket de senare åren.

INGA ENKLA SVAR INOM JOURNALISTIKEN
-Det var väldigt roligt att jobba med unga i en akademisk miljö. Vi hade ständiga diskussioner. Det finns ju inga enkla svar när man undervisar i journalistik, sa Stefan Theander. Och Mia-Marie Hammarlin höll med.

Framtidens utbildning då?

-Vi har inte haft undervisning i radio under några år men där får vi nog tänka om. Vem hade trott på ett sådant uppsving för poddar till exempel, sa Mia-Marie. Som också tryckte på vikten av internationellt utbyte, sådant man haft med Kerala i Indien.

-Och vi utbildar faktiskt danska studenter här i Malmö, berättade Andreas Mattsson.

VIKTIGT HÅLLA FAST VID GRUNDPRINCIPERNA
Alla tre utbildarna ansåg att även om nätet och alla plattformar öppnar möjligheter för fler än journalister att skriva och höras, så gäller det att hålla fast vid de journalistiska grundprinciperna, idealen – och då behövs en gedigen utbildning även i framtiden.

Åke Pettersson

En del av åhörarna under samarrangemanget i Malmö

Related Posts

Leave a Comment!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *