Stort fotoarkiv i Landskrona

Det är tidigare bildchefen på Sydsvenskan, Joakim Berglund, som startade ”Bilder i Syd” som ett ett fristående bolag. Företaget finns sedan snart två år i moderna lokaler i ett gammalt militärt så kallat Tyghus i Landskrona.

Bolaget äger rätten att sälja bilder och förstasidor ur HD-Sydsvenskans bildarkiv. Och hjälper gärna till om någon söker speciella bilder för forskning eller andra ändamål.

Egenfinansierat
-Sydsvenskan betalar hyran för Bilder i Syd. Men för att finansiera min och min medhjälpares lön så är själva försäljningen av bilder och förstasidor viktig, förklarar Joakim Berglund.

Sådana här förstasidor kan man beställa av Berglund

I källaren finns dessutom alla årens tidningsexemplar samlade. Dessa har det hittills dock inte funnit tid till att plocka fram ur de flyttkartonger som är staplade på flera hundra lastpallar. Bilder i Syd koncentrerar sig ännu så länge på att digitalisera bilderna som också finns i kartongerna. Men vid behov hjälper Berglund även till med att plocka fram tidningex.

Ett av Sveriges största bildarkiv
HD-Sydsvenskans bildarkiv består av cirka 10 miljoner bilder, huvudsakligen från Malmö, Lund och övriga Skåne från 1900-talets början och fram till våra dagar. Det är ett av Sveriges största bildarkiv.

I arkivet ingår också arkiv som genom åren har köpts in av Sydsvenskan, till exempel Skånereportage och Bertil Rubins samlingar. I arkivet ingår även tidningen Arbetets bildarkiv och Kvällspostens fram till 1999 när Expressen tog över Kvällsposten.

Mindre del ännu så länge sökbart
-Ännu så länge är endast en mindre del av bildarkivet digitalt sökbart. Men nästan varje dag lägger vi ut flera bilder på vår sajt bilderisyd.se, berättar Joakim Berglund.

Joakim Berglund visar sitt stora bildarkiv för Skånes Journalistseniorer, som besökte arkivet häromdagen. På hyllor intill finns samtliga förstasidor arkiverade. I en annan del av lokalerna finns alla negativ samlade i pärmar med fotografens namn som ledtråd. Och i källaren alla tidningsexemplar.

I samma tyghus som Bilder i Syd huserar finns också Landskrona Foto med flera mindre utställningar. En av dem visar fotografen Alexander Mahmouds alster, hans ofta självutlämnande privata bilder. Mest känd är utan tvekan den redan internationellt berömda bilden av de skrattande akademiledamöterna Kristina Lugn och Horace Engdahl.

Där finns även en minnesutställning över den i fjol bortgångne HD-fotografen Roland Bengtsson.

Reklamens utveckling årtionde efter årtionde. Mycket förändras.

Sveriges enda permanenta reklamhistoriska utställning?
På andra sidan Kasernplan finns alltså Landskrona Museum med andra fotoutställningar. Bland annat en om Radio Mercur – piratradion som sände från vattnen utanför Landskrona och var föregångare till Radio Syd. Och i en annan del finns den permanenta utställningen ”Reklam”, som handlar om reklamens historia från 1900-talets början till våra dagar. Väl värd ett besök!

Här får man en fin genomgång av reklamens utveckling i tidningar och andra tryckta produkter årtionde för årtionde. Ja, även det mesta om reklam i radio och tv. Vem minns inte Mazettis berömda Ögon-kakao, ögon som finns med på paketen än idag. Eller Brödinstitutets ”Socialstyrelsen vill att du äter 6-8 brödskivor om dagen”.

Nedan foton av reklambilder från utställningen: (Klicka på bilderna så blir de större)

Coca Colas första reklam i Sverige, gjord av illustratören, tecknaren Ib Thaning 1954, som också tecknade för många veckotidningar, inte minst Allers.
”Jag kände mig inte alls vuxen detta uppdrag, men insåg att det måste göras med något som ingav folk trygghet. En svensk sommardag på Fleninge Värdshus i ett äkta svenskt gustavianskt rum fick jag idén. Jag skulle bara rita detta tomma rum, det öppna fönstret och de vita gardinerna. Här skulle Coca-Cola starta i Sverige. För säkerhets skull kallade jag bilden Matsal i en prästgård”, berättade Ib Thaning i en dokumentärfilm som sändes i SVT 1999. Den andra bilden (i mitten) är också gjord av Ib Thaning, som tvingades fly från Danmark till Sverige på 40-talet. Och den tredje visar Sveriges första luktannons, som skulle lukta vanilj. Den blev dock ett totalt misslyckande, eftersom tryckpressarna inte klarade av att trycka ”det ojämna pappret”.

Så här rapporterar Skånes Journalistseniorer om Bild i Syd

Related Posts

Leave a Comment!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *