GOD JUL! MED MEDIEHISTORISKA BÖCKER

JULKLAPPSTIPS MED KOPPLING TILL MEDIEHISTORIA

Vi önskar GOD JUL! med ett axplock av nya böcker som kan vara av mediehistoriskt intresse – böcker som sträcker sig från 1800-talet och nästan fram till våra dagar. Utmärkta julklappar!

Den bok som går längst tillbaka i tiden i den här lilla samlingen är Roland Olssons ”Senaste nytt från 1800-talet på Gotland”. Roland Olsson – tidigare journalist på Gotlands Allehanda – har i den här boken grottat ner sig i tidningstexter – och resultatet har blivit, som han formulerar det, en lång rad titthål in i 1800-talet på ön.

BRUTEN KVIST GAV BÖTER
En text handlar till exempel om snickarlärlingen T. Lindvall, som fick böta fem kronor för att han brutit en kvist från ett kastanjeträd i Studentallén i Visby. Boken kryllar av små märkliga händelser. Men i den berättas också om de stora händelserna. Den ryska ockupationen 1808 till exempel.

Boken är rikt illustrerad och bygger alltså helt på vad Olsson funnit i tidningar. Den ger en god bild av livet under hela det seklet. Till på köpet ger den ett bra grepp om hur journalistiken fungerade under denna tid.

STARK GÖTEBORGSANKNYTNING
Ett par böcker i den här samlingen har delvis Göteborgsanknytning. Ja, i fallet ”Göteborgs-Posten inifrån” är utgångspunkten naturligtvis tidningshuset vid Polhemsplatsen intill Göteborgs central. I boken berättar inte mindre än 39 journalister i korta kapitel om sin tid i tidningshuset. Detta efter en idé av journalisten Lars Dimming.

Kul och intressant läsning garanteras om tidningen som under Harry Hjörne förvandlades från en kristidning till en framgångssaga. Ett halvt sekel senare styr tredje generationen Hjörne och glansdagarna är över.

FRÅN STAMPEN TILL STUMPEN
Resan från Stampen till Stumpen, som till exempel Lars-Gunnar Wolmesjö beskriver sin tid på bladet. En annan facklig styrelseledamot – Sten Sjögren – har rubriken ”Fruktlösa reservationer och en fartblind ledning” över sitt alster i boken.

GRÄVGRUPP GRÄVDE GRAV
Men boken ger också en intressant bild av journalistiken förr och nu. Och det var på GP Uppdrag Gransknings tidigare chef Nils Hansson först började gräva. Fast han grävde lite för djupt och grävgruppen grävde sin egen grav.
Tomas Brunegård och Peter Hjörne. Teckning: Ulf Sveningson.
Illustration ur Göteborgs-Posten inifrån.

Och i en annan bok – ”Den förlorade sonen” av Joachim Berner – kan man läsa om vilken prövning det var för Peter Hjörne att tidningens grävande reportrar envisades med att granska hans vänner, vända och vrida på kvitton och affärer.

HANN INTE BÖRJA SOM VD PÅ SR
Berners bok handlar annars mer om hans framgångar och bakslag i medievärlden. Om hur han tacklat sin kometkarriär och senare tillkortakommanden både i privatlivet och i publicistiken. En ovanligt öppenhjärtlig skildring av en man som funderat mycket över sitt liv och sina val. Chef på G-P, Expressen och DN, men aldrig på Sveriges Radio, trots att han fått jobbet som vd där. Han är en av få som varit på båda sidor av ett drev.

HITTAR FÅ EGNA FEL
Ödmjukhet och reflektion hittar man däremot inte mycket av i GP och Stampen-vd:n Tomas Brunegårds bok ”Mitt val”, som också ger en sorts mediehistoria från de senaste femton åren. Brunegård, som var arkitekteten bakom tidningskoncernen Stampens just uppgång och nära nog fall. Fast när fallet närmade sig hade vd Brunegård i god tid lämnat det sjunkande skeppet med, var det 90 miljoner?

VASSA EGGEN OM HÄNDELSER
Om Stampens uppgång och fall kan man också läsa i medieanalytikern Olle Lidboms bok”101 händelser som förändrade Mediesverige/från Lunarstorm till Metoo”. I den har Lidbom, känd bland annat från bloggen Vassa Eggen, samlat de viktigaste händelserna i medievärlden från år 2000 och fram till idag.

STORA FÖRÄNDRINGAR I MEDIEVÄRLDEN
Händelse nummer 8 dateras till den 1 mars 2002. Kapitlets rubrik: ”Stampen tar första steget mot konkurs”. Det var då Stampen lockades in i tryckeribranschen genom köpet av Adargo, som slogs ihop med Stampens egna tryckerier. Sedan kom förvärvet av Centerns tidningar 2005 och nya tryckerier och tidningar att trycka. Och resten vet vi. Men i boken finns än mängd andra händelser som också beskriver hur kraftigt medievärlden förändrats.

Åke Pettersson

Related Posts

Leave a Comment!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *