Påminnelse: Seminariet i Göteborg den 2 april

Knut Petersson var under många år Torgny Segerstedts närmaste medarbetare och kom att betyda mycket i kampen för yttrandefrihet. Nu lyfts Peterssons betydelse fram i en spännande föreläsning ordnad av Svensk Mediehistorisk Förening.

Liksom Torgny Segerstedt kom Knut Petersson till Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning redan 1917. De två arbetade nära under de turbulenta åren på 1930- och 40-talen och när Segerstedt avled var det Knut Petersson som tog över som huvudredaktör. Petersson var också ordförande i Publicistklubben 1942-44 och ledamot av 1944 års tryckfrihetssakkunniga.

Knut Petersson var en lika hängiven förkämpe för tryckfrihet som Torgny Segerstedt och skrev bland annat boken ”Pressen och Tryckfriheten”. Men Peterssons gärning hamnade i skymundan och har med tiden blivit bortglömd.

För att ändra på det ordnar Svensk Mediehistorisk förening ett seminarium den 2 april. Det blir ett spännande samtal mellan Tora Byström, universitetslektor i idéhistoria, Lars-Åke Engblom, professor emeritus i medie- och kommunikationsvetenskap, och Pär Arne Jigenius, tidigare chefredaktör för Göteborgs-Tidningen och pressombudsman

Seminariet hålls i Segerstedtsalen i Göteborgs universitets lokaler i Vasaparken med start klockan 18. Fritt inträde.
————————————————–

(Så här skriver/skrev vi själva här på hemsidan inför seminariet och andra kommande evenemang:)

Länk till notisen

SEGERSTEDTS NÄRMASTE MAN
I det första seminariet tisdagen den 2 april, som hålls i Torgny Segerstedtsalen i Vasaparken, Göteborgs universitet, deltar Tora Byström – universitetslektor från Umeå universitet – som skriver om Knut Petersson och Torgny Segerstedt i vår kommande Mediehistorisk årsbok 2019.

Knut Petersson – Segerstedts närmaste, men ganska okända, man – var bland mycket annat ordförande i Publicistklubben 1942-44 och engagerade sig i frågor kring offentlighetsprincipen och följderna av 1940 års lag om särskilda tvångsmedel i krig eller krigsfara.

Dessutom medverkar två för Mediehistorisk förening välkända namn: Pär Arne Jigenius, tidigare chefredaktör på Göteborgs-Posten och medieprofessor Lars-Åke Engblom. Ett spännande seminarium utlovas!

Related Posts

Leave a Comment!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *