Sören Larsson död

Sören Larsson avled den 27 december 2022 efter ett långt och innehållsrikt liv inom mediernas värld. Han var född 1925. Journalistiken var hans liv och stora intresse. Han var verksam inom många olika mediefält och dessutom starkt engagerad i såväl journalistikens framtid som dess historia.

Sören Larsson inledde sin journalistbana på Norrtelje Tidning 1949. Därefter fortsatte han på Vimmerby Tidning, Norrköpings Tidningar, Året Runt, Stockholms-Tidningen och Livs (Livsmedelshandlareförbundets tidning). Han var med om att grunda Veckans Affärer och var 1967-1969 utvecklingschef på Bonniers fackpressförlag. Från 1969 till 1985 var han producent för samhällsprogram vid Sveriges Television. 1985 blev han rektor för Poppius journalistskola.

FLERA HANDBÖCKER OM JOURNALISTIK
Parallellt med sitt yrkesverksamma liv och efter pensioneringen skrev han en rad handböcker om journalistik, bl.a. Att skriva i tidning: om grunderna för reporterns arbete, som utkom i sex upplagor. På eget initiativ intervjuade han ett 50-tal nyckelpersoner inom kvällspressen och publicerade samtalen i bokserien Klara röster, en enastående presshistorisk insats. Han skildrade också tv-historia i boken Allt hände på Aktuellt: 40 år på en nyhetsredaktion.

AKTIV I MEDIEHISTORISKA SAMMANHANG

Sören var en trogen och aktiv deltagare på Mediehistoriska föreningens möten, där han gärna delade med sig av sina erfarenheter och gav perspektiv på dagens medieutveckling. Sin egen syn på journalistiken summerade han i boken När jag blev journalist (2010): ”En journalist skall vara bland människorna i deras miljöer!”.

Lars-Åke Engblom

I den här boken från 2010 skrev Sören om hur han blev journalist…

…och i den här boken från 2012 skrev Sören Larsson om hur det var att verka som journalist när tiderna ändrades

HÄR! kan du se Sören Larsson tillsammans med tre andra TV-veteraner, som samlades till ett samtal 1986 efter att de pensionerats från SVT

Related Posts

Leave a Comment!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *