”Tidningsstaden Vimmerby”öppnad

Elisabeth Sandlund

Vid middagstid lördagen den 18 september klippte Mediehistoriska föreningens ordförande Elisabeth Sandlund av ett färgband från en gammal Halda, och förklarade utställningen ”Tidningsstaden Vimmerby – Sex redaktioner för sjutusen själar” – invigd.

Utställningen finns på Vimmerbys stadsmuseum Näktergalen fram till mitten av december.

De många besökarna på öppningsdagen uppskattade påtagligt möjligheten att återuppleva tidningskonkurrensens glansdagar, genom informationsanslag och attiraljer från redaktioner och sätteri, som skrivmaskiner, kameror och blytyper.

Det var också många som tog vara på möjligheten att bläddra i de pärmar där tidigare bibliotekarien i Vimmerby, Thorvald Eriksson, samlat tusentals klipp ur de tidningar som under 1900-talets andra hälft konkurrerade om tidningsläsarna. Förutom den lokalt utgivna Vimmerby Tidning fanns där lokalkontor eller korrespondenter från Västerviks-Tidningen, Oskarshamns-Tidningen, Östgöta Correspondenten, Västerviks-Demokraten och Smålands-Tidningen, som rapporterade om stort och smått i Vimmerby med omnejd.

HÅRDBEVAKAD ORT

Sällan har en ort bevakats så ingående, kommenterade förre chefredaktören Lars Engqvist som var en av de många besökarna vid öppnandet.

Lars Carlsson

En annan besökare var Lars Carlsson, som återupplivade minnet av tiden då han var cykelbud på Vimmerby Tidning, och bland annat hade till uppgift att transportera tryckta tidningar till lokala bussar som tog med buntarna till mindre orter i Vimmerbys omgivningar.

PANELDEBATT OM FRAMTIDENS LOKALA JOURNALISTIK

Efter invigningen av utställningen följde en paneldebatt ( Läs mer om den på annan plats här på hemsidan) om den lokala journalistikens framtid, ledd av Lars Engqvist, vars verksamhet på Östra Småland i slutet av 1970-talet också innefattade den lokala editionen Västerviks-Demokraten med korrespondent i Vimmerby.

Utställningen, som delvis finansierats av Mediehistoriska föreningen, har producerats av Sven Ekberg, Tomas Rubin, Anders Venström, Nils-Erik Pettersson och den under arbetet bortgångne Bosse Eriksson, som alla under längre eller kortare tid varit verksamma de olika redaktionerna i Vimmerby.

Tomas Odén

Related Posts

Leave a Comment!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *