Två konstverk till minne av Ingrid Segerstedt Wiberg

På FN-dagen den 24 oktober invigs två konstgestaltningar i Göteborg till minne av journalisten med mera Ingrid Segerstedt Wiberg. Det ena i form av en bronsskulptur av Johan Malmström, det andra är ett verk av fotografen Axel Karlsson Rixon. Invigare är Jan Eliasson.

Men redan dagen före – lördagen den 23 oktober – presenteras en publikation, som är en del av Axel Karlsson Rixons konstgestaltning till Ingrid Segerstedt Wiberg. Och efter det blir det ett samtal mellan Parvin Ardalan, Anette Carlsson med flera. Se mer om det evenemanget längre ner!
————————-

Men först: Göteborg får alltså två konstgestaltningar till minne av Ingrid Segerstedt Wiberg (1911-2010), fredsaktivist, debattör, journalist och politiker. På FN-dagen den 24 oktober invigs verken av Ingrids gode vän, diplomaten Jan Eliasson, på Samhällsvetenskapliga biblioteket i Göteborg.

Konstnären Johan Malmströms verk ”Aktivisten” gestaltar Ingrid i form av en bronsskulptur. Konstnären A. Karlsson Rixons verk ”I riktning mot ett annat Sverige: Tiden innan framtiden” går i dialog med hennes gärning och engagemang.

Den första delen av invigningen hålls inomhus, där krävs föranmälan för att få en plats! Den andra delen av invigningen sker utanför bibliotek och kräver ingen föranmälan. För detaljer, se bifogat program.

Tid: 24 oktober 2021, kl 14.00

Plats: Samhällsvetenskapliga biblioteket, Vasagatan 2A, Göteborg

Anmälan invigning del 1, senast 18/10: goteborgkonst@kultur.goteborg.se  Först till kvarn-principen gäller, hälsar kulturförvaltningen i Göteborg.

Här alla detaljer om invigningarna: Program Ingrid Segerstedt Wiberg 2021-10-24


Och här mer detaljer om mötet dagen före där det inbjuds till release för publikationen I RIKTNING MOT ETT ANNAT SVERIGE: I DIALOG MED INGRID SEGERSTEDT WIBERG

Publikationen är alltså en del av fotografen Axel Karlsson Rixons konstgestaltning till minne av journalisten och människorättsaktivisten Ingrid Segerstedt Wiberg och hennes gärning. Kom och fira med och lyssna på ett samtal mellan Parvin Ardalan, feministisk aktivist och skribent, och Anette Carlsson, journalist och tidigare verksam vid Sveriges Television. Samtalet leds av Karlsson Rixon.

Plats: Gröna rummet Konstepidemin (Hus 1), Göteborg

Tid: Lördagen 23e oktober kl. 15-17.

Samtal: kl. 16.00 (på engelska och svenska) med och av: Ali Ali, Parvin Ardalan, Bahar Bastegani, Anette Carlsson, Macarena Dusant, Mahdi Forghani, Maja Hammarén, Fawzia Kamran, Axel Karlsson Rixon, Louise Khadjeh-Nassiri, Majk Michaelsdotter, Zooza Moha och Amin Mohammad.

Den nyutgivna boken Ingrid Segerstedt Wiberg i Tid och Otid – bråkig journalistik under sju decennier 1933 – 1997 finns också tillgänglig under releasen. Redaktör Anette Carlsson.

Har du frågor  kontakta Axel Karlsson Rixon på info@karlssonrixon.com

Related Posts

Leave a Comment!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *