Nu kan du lyssna på en intressant podd där radiojournalisten Linda Jensen Kidane intervjuar vår nya styrelseledamot Emma Severinsson, lektor i modevetenskap, om 1920-talets ideal, rasbiologi, den moderna kvinnan och skönhetstävlingar.
Podden handlar bland annat om ”veckodamtidningen” Charme som 1926 höll en tävling om Sveriges vackraste ben. Ja, alltså ben som sitter på en kvinnokropp. Och de ska helst vara runda med ”välformade” vader – och ljusa.
Det var en tid där kvinnokroppen används som en nationell symbol, och där man ville framhålla svenskorna som vackrast i världen. Podden är framtagen av Stockholms Kvinnohistoriska och producerad av Soundtelling.
Så här skriver Kvinnohistoriska vidare:
Under 1920-talet kan den moderna svenska kvinnan rösta, arbeta och ställa krav i äktenskapet – eller till och med välja bort det. Hon idrottar, kör bil och konsumerar. Men idén om den moderna kvinnan handlar också väldigt mycket om kroppen – och en ny typ av skönhetskultur växer fram som inkluderar allt från skönhetsvård, smink och mode till bantning och skönhetstävlingar.
I Sverige arrangerar alltså veckodamtidningen Charme ett antal skönhetstävlingar i slutet av 20-talet – och det är en kroppsdel som får extra mycket uppmärksamhet – nämligen benen.