Björklund om 20 års lantbruksprogram

Astrid Lindgren, Gunnar Myrdal, Marit Paulsen och kungen. Det är några av de kända svenskar som Leif Björklund i sina lantbruksprogram i Sveriges Radio under mer än tjugo år intervjuade – om värphöns, jordreformer, ursprungsmärkning och potatis.

I en ny bok, Bonden i etern (Vulkan), berättar han nu om sina samtal med dem och ytterligare elva, som han kallar dem, profiler som i Lantbruksnytt eller Naturbruks tidiga söndagsmorgnar – med 200 000 P1-lyssnare inom hörhåll – gästspelade framför hans mikrofon.

SKARPTUNGAD GENERALDIREKTÖR
Så till exempel LRF:s kraftfulle ordförande Bo Dockered, den banbrytande markforskaren Svante Odén, Naturvårdsverkets skarptungade generaldirektör Valfrid Paulsson och ”den gröna revolutionens fader”, fredspristagaren Norman Barlaug.

MINISTERHÄMT AV AUTOMATKAFFE
Och i vad som får betecknas som ett kapitel för sig presenterar Leif Björklund också de tio jordbruksministrar han mött – från Eric Holmqvist, som efter femton år som pensionär lät honom förstå att han fortfarande försvarade sina fläskfabriker, till Annika Åhnberg, som han in sitt minne har bevarat inte minst därför att hon på en global livsmedelskonferens i Rom överraskade honom genom att erbjuda sig att gå och hämta en kopp automatkaffe åt honom.

Related Posts

Leave a Comment!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *