Medlemsmöte och Finska inbördeskriget

Måndagen den 29 oktober kl 17.30 träffas vi i Finlandshuset, Snickarbacken 4, våning 3 (hiss finns), Sibeliussalen i Stockholm. (Alltså vid Birger Jarlsgatan 35). Vid årsmötet i våras bestämde vi att ändra namn till Svensk Mediehistorisk Förening. Men detta måste klubbas vid två möten för att gälla. Blir det ja också den 29/10 träder namnbytet i kraft vid årsskiftet.

Efter det korta medlemsmötet håller vi en paus med möjlighet att utnyttja Finlandshusets café för lättare förtäring.

Den svenska pressens bevakning av inbördeskriget

Klockan 18.30 inbjuder vi tillsammans med Finlandsinstitutet till ett spännande föredrag och samtal om den svenska pressens bevakning av finska inbördeskriget för hundra år sedan, 1918.

De som berättar om detta är Tobias Berglund, forskare i modern politisk historiska vid Uppsala universitet, och Niclas Sennerteg, författare och journalist från Borås Tidning. De båda kom nämligen för en tid sedan ut med boken ”Finska Inbördeskriget , som fått pris av Svenska Litteratursällskapet i Finland.

I Finland skapade kriget ett trauma som är kännbart än idag. Samtidigt är det så gott som bortglömt i Sverige, trots att hundratals frivilliga svenskar reste över Östersjön för att slåss. Och trots att hela den samtida debatten – inte minst i tidningarna – kom att kretsa kring detta krig. Ett krig som dessutom nästan fick en svensk regering att falla.

Moderator är journalisten Åke Pettersson.


Tobias BergLund och Niclas Sennerteg

Här några recensioner av boken:

Recension i DN

Från Aftonbladet

Här mer om Finlandsinstitutet

Related Posts

Leave a Comment!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *