Två fotoutställningar på Kulturen i Lund

Upphovsmannen är en kvinna – Alma Haag, Ellen Dahlberg och Ragnhild Haarstad
Den här utställningen handlar – som vi berättat tidigare – om några av det fåtal kvinnor i Sverige under 1900-talet som på olika tidningsredaktioner trotsade samhällets föreställningar och blev pionjärer som pressfotografer. Utställningen ”Upphovsmannen är en kvinna” presenterar tre av dessa fotografer: Alma Haag, Ellen Dahlberg och Ragnhild Haarstad. Tillsammans spänner de över nästan hundra år av pressfotografi.

(-Det kan väl inte bli någon bra bild med en sådan kamera, sa Ranghild Haarstad -till vänster- och sneglade mot mobilen. Kanske ändå, trodde kurator för utställningen Arianna Bommarco. Här framför Ragnhilds bild av när Olof Palme sminkades för ett tv-framträdande.)

Utställningen visades i Maraboparken i Sundbyberg för ett och ett halvt år sedan, och har sen vandrat vidare till Umeå för att nu nå Lund. Där finns den att beskåda fram tills den 13 januari 2019. Under invigningen intervjuades Ragnhild Haarstad av Arianna Bommarco, som är kurator för den här delen av Kulturen-utställningen. (Arianna har för övrigt fått ett av de mediehistoriska stipendierna vi delade ut för några år sedan just för att ställa i ordning utställningen. Innan dess gjorde hon, tillsammans med några kollegor, färdig dokumentärfilmen ”Upphovsmannen var en kvinna”)

I ”Klädd för porträtt” har Kulturens fotograf Viveca Ohlsson med medhjälpare plockat fram, scannat och förstorat 25 bilder av de 500 000 som finns i Kulturens arkiv. Från början var bilderna i visitkortsstorlek och originalen finns också med på utställningen.

De har inte så mycket med pressfotografi att göra, utan visar hur män och kvinnor klädde upp sig för fotografering. Ta till exempel bilden med två pojkar från Vittsjö från 1914; den visar pojkarna, klädda i tweed med korta byxor och skärmmössor. Pojken till vänster har en prickig rosett och den till höger visar fram sitt fickur. Men fotografen, textilkonstnärinnan Lilli Zickerman, hade egentligen till uppgift att fotografera dopfunten…

Related Posts

Leave a Comment!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *